Ağız ve Diş Sağlında Florun Yeri Nedir?

Ağız ve Diş Sağlında Florun Yeri Nedir?

FLOR NEDİR?

Atom numarası 9 olan flor, insan vücudu için hayati önem taşıyan 7 elementten biridir. Kemikler ile dişlerde bulunur ve onların yapılarını güçlendirir. Saf flor insanlar için zararlı olsa da bazı bileşikleri sağlık alanlarında kullanılmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığında Florun Yeri Nedir ve Flor Ne İşe Yarar?

Flor, yapısı gereği diş minelerinin sağlıklı oluşmalarını ve güçlü olmalarını sağlar. Apatit yapıdaki hidroksit ile yer değiştirebilir veya eksik hidroksitin yerine geçebilir. Yapısında daha az hidroksit bulunan diş minelerinin, baziklikleri azalır ve dışarıdan alınan asitlerle tepkimeye girmeye daha az meyilli hale gelirler. Ayrıca flor, inhibitör görevi görerek ağızda fazla asit oluşmasına engel olur.

Flor Uygulamaları

Flor, ağız ve diş sağlığındaki önemi sayesinde birçok şekilde uygulanma yöntemi bulmuştur. Bu uygulamalar yöntemsel olarak farklılıklar gösterse de hepsinin temelinde florun diş minelerini güçlendirmesi yatar.

Flor Jel

Çocuklara yönelik çeşitli aromaları olan bu jelleri kullanmak oldukça ağrısız, rahat ve basittir. Çocuklara özel yapılan kaşıkların içine flor jel yerleştirilir ve ağızda ortalama 4 dakika bekletilir. İşlem bittikten sonra çocuk artan flor jeli tükürür. Yarım saat boyunca ağız çalkalanmaz, yiyecek veya içecekler kesinlikle tüketilmez. Flor uygulama sonrası süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri; sonraki günün sabahıma kadar kullanılamaz. Flor jel, 4 yaşına gelmiş, tükürme yeteneğine sahip çocuklarda uygulanır.

Flor Vernik

Flor vernikleri, özel fırçalar kullanılarak diş minelerinin üzerine sürülür. Flor kaşığı kullanamayan çocuklarda ve özel ilgiye muhtaç olan çocuklarda kullanılır. Tükürükle temas eder etmez kurumaya başlar. Bu yüzden tükürmeyi gerektirmez. Uygulamanın yapıldığı gün dişler fırçalanmamalıdır ancak sonraki gün ağız ve diş bakımına kalındığı yerden devam edilmelidir.  Uygulamadan 2 saat geçene kadar hiçbir besin tüketilmemelidir. Bu süre ne kadar artarsa florun kalıcılığı da o kadar artar. Yutma riski bulunmadığından 4 yaşın altındaki çocuklara da uygulanabilmektedir.

İçme Suyunu Florlama

Türk Standartları Enstitüsü’nün yaptığı en son araştırmalara göre içme sularının içerdiği flor derecesi 1 mg/L’dir. Kuyu ve çeşme sularının ise 1,5 ml/L’dir. Fazla flor dişlerde lekeler oluşmasına sebep olur.

WhatsApp Hızlı İletişim