Ayrık Diş Nedir?
Kelime anlamından da anlaşılacağı üzere iki farklı diş arasında istenmeyen şekilde boşluk oluşmasıdır. Doğuştan oluşan bir durum olabileceği gibi sonradan dış etkenler ile de meydana gelebilecek bir durumdur. Bu ayrık diş pozisyonu ağızdaki bütün dişlerde oluşabilecek bir durumdur. Fakat ön dişlerdeki ayrılık diğerlerinden daha rahatsız edici bir konuma sahiptir. Hem yetişkinler de hem de çocuklarda meydana gelebilecek bir durumdur.
Dişlerin ayrın olması oldukça kötü bir görünüşe sebebiyet verdiği için çoğu insan tarafından kabul edilmez bir durumdur. Diş tedavilerinin teknolojik gelişmeler ışığında ilerlemesiyle de bu ayrık olan dişler için de tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
En kolay ve hızlı sonuç alınabilen ayrık diş tedavi yöntemi olarak bonding uygulaması söylenebilir. Ayrık olan dişlerin arasına diş ile aynı renkte dolgu yaparak uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem esnasında ağız veya diş bölgesinde anestezi uygulanmamaktadır.
Ayrık Dişlerin Meydana Gelmesindeki Sebepler Nelerdir?
Ayrık diş oluşumuna sadece şu neden olur diye cevap vermek yanlış olur elbette ki. Zira bu tip bir ağız diş sağlığı rahatsızlığının birden fazla sebebi vardır. Ayrık diş rahatsızlığı neden olur sorusuna cevabı hep birlikte arayalım.
- Ayrık dişler kimi insanlarda diş boyutları ve çene ebatlarıyla alakalıdır denebilir. Eğer çene kemiğinizden daha küçük oranda ve ebatta dişleriniz var ise doğal olarak dişler arasında boşluk meydana gelecektir. Bu oran tamamen genetik olarak elde edilen bir durumdur. Bu yüzden kalıtsal bir özellik taşımaktadır.
- Ayrık diş sendromuna diastema da denmektedir. Diş eti ile ön iki diş arasında oluşabilecek aşırı diş eti büyümesi neticesinde de kendini gösterebilir.
- Diastema oluşumunda bir diğer durumda diş eti enfeksiyonu yani iltihaplanmadır. Aşırı iltihap sebebiyle bası göre dişler birbirlerinden ayrılabilirler.
- Diş çekimlerinden sonra eğer çekilen dişin yerine protetik tedavi yapılmazsa zaman içinde dişler arasında boşluklar meydana gelebilir.
Ayrık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ayrık diş tedavisinde damaklık ya da diş teli kullanmak istemeyen kişiler, daha hızlı bir çözüm olan bonding yöntemini tercih etmektedir. Sıklıkla tercih edilen bu yöntemin uygulaması oldukça kolay olarak bilinir. Diş çürük tedavilerinde kullanılan kompozit malzemeler bu tedavi yönteminde dişlerin arasına enine veya boyuna ekleme yapılmak üzere kullanılır. Diş rengi ile de oldukça uyumlu olan bu malzemeler ayrıklıkların kolaylıkla kapatılmasını sağlar. Süre olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede nihai sonuca ulaşılması bu yöntemin cezbediciliğini daha da artırmaktadır.