İmplant Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İmplant Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İmplant Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hastanın implant tedavisine uygun olup olmadığına nasıl karar verilir?

Ağır kortizon kullanan hastalar, ileri seviyede kardiyovasküler sorunu olanlar, şeker hastalığı olanlar(şeker belli düzeyde tutulabiliyorsa implant yapılır), kan hastalığı olanlar ve kemoterapi veya radyoterapi gören hastalar implant tedavisi için uygun kişiler değildir. Hasta günde birden fazla paket sigara tüketiyor ve ağız bakımına önem vermiyorsa implant tedavisi başarı oranını düşürmektedir.

Başarılı bir implant için, hastanın röntgenler ve kemik kalınlığını ölçen aletlerle gerekli kemik miktarının olup olmadığına karar verilir. Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak hastanın implant tedavisine başlanır. Tedavide yeterince kemik bulunamazsa gelişen tekniklerle birlikte kemik tozu(grefleri) kullanılarak kemik tedavisi tamamlandıktan sonra implantlar yerleştirilir.

İmplant tedavi süresi nedir?

Hekim, hastanın genel sağlık durumuna bakarak implant için uygun bir aday olup olmadığına karar verir. Ağız ve diş sağlığı bakımları yapıldığında implant tedavisi başlatılır. İmplant, vakaya göre değişse de bir cerrahi implant 15 dakika sürmektedir. Çoğu vakada çekilen dişin oluşturduğu boşluk hemen implant ile doldurulabilir.

İmplant ile çene kemiği arasındaki sağlıklı doku uyuşması için alt çene 2-3 ay, üst çene için ise 6-7 ay beklenmesi gerekmektedir. Gerekli süreden sonra protezler için implantların üstü açılıp ölçüleri alınır. Birkaç seansta protez takılarak tedavi tamamlanır.

Bir ağıza en fazla kaç implant yapılabilir?

Hiç dişi olmayan hastalar için implant tedavisi gerekli değildir. Sabit protez tedavisinde alt ve üst çeneler birbirinden ayrı planlanır. Üst çene alt çeneye göre daha dirençsiz bir yapıda olduğu için alt çeneden daha fazla implant uygulanır. Birçok hastada üst çeneye 8 alt çeneye 6 implant uygulanmaktadır. İmplant sayılarındaki değişiklik, kişinin kemik yapısına göre değişir.

Kemik uzunluğu, genişliği, kemik kalitesi vb. sebepler implant sayısını arttırır veya azaltır. Hiç dişi olmayan hastalar için implant tedavisi gerekli değildir. Sabit protez tedavisinde alt ve üst çeneler birbirinden ayrı planlanır. Üst çene alt çeneye göre daha dirençsiz bir yapıda olduğu için alt çeneden daha fazla implant uygulanır. Birçok hastada üst çeneye 8 alt çeneye 6 implant uygulanmaktadır.

İmplant sayılarındaki değişiklik, kişinin kemik yapısına göre değişir. Kemik uzunluğu, genişliği, kemik kalitesi vb. sebepler implant sayısını arttırır veya azaltır.

Malik AHMETOĞLU
Diş Hekimi

Okuma Süresi : 3 dk.
Eklenme Tarihi : 02.12.2020

WhatsApp Hızlı İletişim