Protez Diş Türleri Nelerdir?

Protez Diş Türleri Nelerdir?

Protez Diş Nedir?

Protez diş, diş kayıplarının yaşandığı durumlarda ya da kişinin sahip olduğu estetik sorunları gidermek için kullanılan bir tedavidir. Diş kayıplarında implant tedavisinin ardından implantın üzerine sabit bir protez yerleştirilir. Bu protez, tek bir dişten oluşabilir veya çok diş eksikliğinde köprü görevi görebilir. Eğer diş kemiğinde yetersizlik varsa hareketli protez diş uygulanır.

Sabit Protezler

Sabit protezlerde diş tamamıyla doğal bir görünüme kavuşturulur, hastanın ağzına yerleştirilir. Protezlerle kişinin kendi dişleri estetik açıdan tamamen aynıdır. Protezin dişlerle ve implantla kurduğu bağlantı neticesinde kişi, yeme içme gibi gündelik işlerde zorluklarla karşılaşmaz.

İmplant tedavisinin iyileşme tedavisinin sonunda eksik olan dişlerin yerine sabitlenmiş protez yapılır. Bu işlem sırasında diğer dişlere dokunulmaz. İmplant kullanılmadan yapılan protezlerde ise dayanak olarak kullanılacak dişler yanlardan kesilir.

Hareketli Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli protezler, ağızda uygulandıkları yerlere göre üçe ayrılır. Bunlar; immediat, total ve parsiyel protezlerdir.

-İmmediat protezler; işlem sonucunda hastanın diş kayıplarına uğramaması için boşluğu doldurmak ve estetik sorunlara yol açmamak için yapılan, yandaki dişlerle temasta bulunulmayan geçici bir çözüm yoludur. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra bu protezler çıkarılır ve yerine sabit protezler uygulanır.

-Total protezler; sabit protez için yeterli kemik seviyesinin bulunmadığı ve bütün dişlerin eksik olduğu durumlarda uygulanır. Altındaki kemik, bu protez için dayanaktır ve kişi, dilediği zaman protezi çıkarabilir.

-Parsiyel protezler; bazı bölgelerde diş eksikliği görülen hastalarda uygulanır. Bu protezler, tellere özenle bağlanır. Bu sayede protezler, estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturmaz.

Protezlerdeki Farklılıklar

Protezlerin altyapı malzemeleri farklılık gösterebilir. Bu malzemeler metal ve zirkonyumdur. Zirkonyum protezler, ışığı geçirmeleri sebebiyle daha doğal bir görüntü sunar. Metal destekli protezler ise zamanla aşınır ve metalik altyapısı ortaya çıkar. Zamanla dişeti çekilmesinde, metalik tada ve koyu yansımaya da neden olur. Bütün bunlar, zirkonyum kaplamanın daha çok tercih edilmesine neden olur.

Diş Protezlerinin Ömrü

Protezde kullanılan maddeler ve protezi dişe bağlayan yapıştırıcılar, protezin ömrünü doğrudan etkiler. Diş protezleri ortalama olarak 15-20 yıl kullanılır.

WhatsApp Hızlı İletişim