Şeffaf Plak Tedavisinde Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?

Şeffaf Plak Tedavisinde Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?

Modern diş hekimliği alanında yaşanan gelişmeler, günümüz ortodonti tedavilerinde yeni ve etkili yöntemlerin kullanılmaya başlanması sonucunu doğurmaktadır. Söz konusu yöntemler ileri teknolojiden destek alarak geliştirilmiş olup hastalar için etkili çözümler sunarken daha konforlu tedavi süreçlerini mümkün kılmaktadır.

Telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, CAD-CAM sistemlerinden yararlanılarak üretilen ve dişlerin istenilen yöne doğru hareket etmesini sağlayan materyaller kullanılarak gerçekleştirilir. Plaklar kişiye özel olarak hazırlanır ve dişler üzerine takıp çıkarılabilir. Ağız içindeki görünürlüğü ise yok denecek kadar azdır.

Diş hekimliğinin son dönemde keşfedilen en önemli tedavileri arasında yer alan şeffaf plak, yumuşak ve şeffaf termoplastik malzemeden üretilmektedir. Tedavinin aşamaları uzman diş hekimi tarafından ve dijital olarak planlanmaktadır.

Şeffaf plak kullananlar ortodonti tedavilerini konforlu ve endişesiz şekilde tamamlamaktadırlar. Bunun sebebi şeffaf plak tedavisinin hastadaki estetik kaygıları bertaraf etmesi ve bununla birlikte yeme-içme kısıtlaması gibi birtakım olumsuz durumları yaşatmamasıdır. Ayrıca şeffaf plaklar rahatlıkla çıkarılıp takılabildiğinden tedavi boyunca kontrol büyük oranda hastanın kendisinde olacaktır.

Diş çapraşıklılarını düzeltme amacıyla başvurulan ve Invisalign olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi ile ortodonti tedavilerine bir nevi görünmezlik niteliği kazandırılmaktadır. Bu sayede kişilerin ortodonti tedavilerinden çekinmesine sebep olan en önemli gerekçelerden bir tanesi ortadan kalkmış olmaktadır.

İnsanların aklında “Şeffaf plak tedavisinin başarı oranı nedir?” “Şeffaf plak tedavisi kesin sonuçlanır mı?” gibi sorular gelmektedir. Alanında uzman ve deneyimli bir ortodontist uygun gördüğü taktirde şeffaf plak tedavisi planlanabilmektedir. Uzman hekimin uygun görmesi ise zaten bu yöntemle tedavinin sonuç vereceğini öngörmesi anlamına gelmektedir. Burada önemli olan nokta hastanın hekimle tam işbirliği içine girmesi ve belirlenen tedavi kurallarına riayet etmesidir. Tedavinin başarısını belirleyen en önemli etken budur.

Şeffaf plak tedavisi süresi de yine temelde hasta ile doktor arasındaki uyuma bağlı olarak değişebilmektedir. Hastanın plağı takma yoğunluğu tedavi süresini belirleyen en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine de bu tedavi için ortalama bir süre vermek gerekirse genellikle 3 ay ile 18 ay arasında tedavinin sonuçlandığını söyleyebiliriz.

WhatsApp Hızlı İletişim