Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Toplumumuzda, ağzında henüz geçici süt dişleri olan çocuklarda ağız ve diş bakımının çok da önemli olmadığına yönelik yaygın ve fakat doğru olmayan bir görüş mevcut. Bahsi geçen yanlış inanış bebeklerde diş bakımı söz konusu olduğunda çok daha belirgin bir hal alıyor. Ebeveynlerin bu konuda kafası biraz karışık görünüyor. Gerçekten bebeklerde diş bakımı yapılmalı mıdır? Yapılmalı ise bu yetişkinlerinkinden farklı mı olmalıdır? gibi sorular akılları kurcalıyor.

Her ne kadar bu konuda ebeveynin aile ve yakın çevresinden duyduğu kulaktan dolma bilgiler genel tavrı üzerinde etkili olsa da ortada değişmez bir gerçek var: Ağız ve diş bakımı ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlıyor!

Ve ilk dişin görünmesiyle birlikte anne ve babaların bebeklerin ağız bakımı ile ilgili sorumlulukları büyük oluyor. Peki ama ilk dişle başlayan bu bakım uygulamaları nasıl olacak? Bebeklerde diş fırçalama yapılır mı ki?

Evet, bebeklerde diş fırçalama yapılıyor fakat çocuk ya da yetişkinlerdeki gibi fırça ve macunla değil. Her beslenme sonrası temiz ve nemli bir gazlı bez yardımıyla bebeğin çıkan dişleri ve ağzı yumuşak dokunuşlarla silinebiliyor

Temiz ve nemli bir bezle başlayan bebeklerde diş temizliği rutinleri zaman ilerledikçe ve bebeğin ağzındaki diş sayısı arttıkça diş fırçası kullanımıyla yeniden şekillenmeye başlıyor. Bu noktada bebekler için özel olarak üretilen bebek diş fırçalarını tercih etmek gerekiyor. Bu şekilde bebeğin sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olması için ihtiyaç duyulan bakım uygulamaları büyük oranda tamamlanmış oluyor. Bebeklikte başlayan diş fırçası kullanımı ayrıca çocuklarda diş bakımı için gerekli alışkanlıkların küçük yaşlarda elde edilmesine yardımcı olması açısından da önem taşıyor.

Bebeklerde diş bakımının ikinci önemli adımını ise düzenli diş hekimi ziyaretleri oluşturuyor. Bebeğin ilk dişinin çıktığı dönem aynı zamanda ilk diş muayenesinin gerçekleştirilmesi gereken döneme tekabül ediyor. Bu tarihten itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen muayenelerde bebeğin diş sağlığından olması gereken diş bakım uygulamalarına kadar pek çok konuda uzman hekimden bilgi almak mümkün oluyor. Bu şekilde ömür boyu sağlıklı bir ağız ve dişlerin temeli bebek çağlarından itibaren atılmış oluyor.

WhatsApp Hızlı İletişim