Ağız Hijyeni Açısından Dil Bakımı

Ağız Hijyeni Açısından Dil Bakımı

Ağız hijyeni bakımından akıllara ilk gelen husus diş temizliği olsa da dil temizliği ve bakımı da tamamlayıcı bir unsurdur. Dilin, gözeneklerine yerleşen mikroorganizmalar inaktif edilmediği takdirde ağız kokusuna, diş ve diş etlerinin zarar görmesine, hatta tat duyusunu baskılamaya neden olabilir. Dişin çürümesini hızlandırabilir.

Uyandığınızda ağızdaki acı tat hissi ve kötü kokunun sizi demoralize etmesi, sosyal yaşantınızda çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmanız doğaldır. Sağlıklı ve elbette estetik bir gülüşe sahip olabilmenin yolu ağız hijyenini tam sağlamakla mümkündür. Bu sebeple dil bakımına gereken önemi vermeliyiz. Bahse konu dil temizliği, basitçe gerçekleştirilebilir ve şu şekilde sıralanabilir:

  • Dilinizi olabildiğince dışarı çıkarın.
  • Dilinizi inceleyin.
  • Dilinizde beyaz bir görüntü varsa bunlar bakteridir. Bakterili alanları daha özenli temizlemelisiniz.
  • Eczanelerden veya kişisel bakım marketlerinden bulabileceğiniz dil temizleme aparatlarını kullanabilirsiniz. Aparatı dilinizdeki bakterileri arkadan öne doğru yavaşça çekin. Bu işlemi, dilin normal görünümü ortaya çıkana kadar tekrarlayın.
  • En son aşamada ise tuzlu su ile basit bir gargara hazırlayarak kullanın.

Bir başka detay ise bu işlemin ne zaman ve ne sıklıkla yapılacağıdır. Günlük diş fırçalama sırasında dil bakımınızı da mutlaka yapmalısınız. Günde iki kez yapılan diş fırçalama ve dil temizliği ağız hijyeninizi sağlayacaktır. Yapılan bakımlara rağmen süregelen ağız kokusu, diş çürümesi ve buna bağlı diş ağrısı gibi ağız içi şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka diş hekimine başvurmanız gerekmektedir..

 

Malik AHMETOĞLU
Diş Hekimi

Okuma Süresi : 3 dk.
Eklenme Tarihi : 22.11.2020

WhatsApp Hızlı İletişim