Çocuklarda Ortodontik Tedavi Süreci

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Süreci

Çocuklarda ilk ortodontik tedavi 7 yaşlarında uygun görülmektedir. 7 yaşına gelince çok büyük oranla alt ve üst kesici dişler sürülmekte ve azı dişler sürülmüştür. Bu safhada yapılan kontrolde çene darlığı, çapraz kapanma, asimetrik duruş gibi rahatsızlık tespit edilebilmekte ve daha kötü vaziyet almadan müdahale edilebilmektedir.

Çocuklarda Erken Dönemde Yapılacak Ortodontik Muayenenin Faydaları Nelerdir?

Erken yaşta yapılacak olan ortodontik muayene var olan ya da kendini bir şekilde gösteren birtakım işaretler veren ortodontik rahatsızlıkların teşhis edilmesini ve tedavi süreçlerinin başlatılmasını sağlar. Erken teşhis hayat kurtarır mottosu elbette ki bu seviyelerde de oldukça akıldan çıkmaması gereken bir durumdur. Ortodontis yaptığı muayene sonuncunda birtakım hastalıklardan şüphelenmiş olabilir ya da hastalık kendisini işaretler ile göstermeye çalışmış olabilir. İşte tam olarak böyle durumlarda erken teşhis sayesinde hekiminiz rutin kontrollerle oluşabilecek bir hastalığa mâni olabilir. Eğer çocuklar 7 yaşlarına gelmediler ama aşağıdaki belirtileri göstermeye başladılar ise yine bir ortodontisti görmesinde fayda olacaktır.

  • Geç ve erken diş kayıpları,
  • Çene yapısının önce veya arkada olması,
  • Tama kapanmamamın bir türlü oluşamaması,
  • Diş pozisyonlarının çapraz durumu,
  • Kesici dişlerin arka arkaya konum alması,
  • Parmakları emme,
  • Çiğnemede güçlük çekmek,
  • Açık kapanış.

Çocuklarda Daimî Dişlerin Çıkması Döneminde Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavinin en sık kullanıldığı safhadır. Genel olarak ikinci faz olarak ta adlandırılmaktadır. Bu safhada çoğunlukla dişlerin düzgün ve simetrik bir şekilde sıralanması, fonksiyonel uyum hedefleri için diş teli tedavisi uygulamaları yapılamamaktadır.

Ortodontik Tedaviye Kaç Yaşında Başlamalıyız?

Çocuklarda 7 yaş ortodontik tedavi için uygundur ve 7 yalına gelmiş her çocuk ortodontik tedavi için adaydır denilebilir. Bu dönemlerde yapılan ortodontik muayeneyi genellikle bir tedavi süreci takip etmez. Sadece teşhis etmek öncelikli amaçtır. Eğer tespit edilen bir problem olduğunda erken ortodontik tedavi değerlendirilebilir ve uygulanabilir. Lakin çoğunlukla sadece teşhis etmekle maksadıyla bu muayeneler yapılır. Ancak sadece tespit edip öylece bırakılmayacaktır. Ortodontistiniz tarafından problem rutin kontrollerle tedavi süreci başlayana denk kontrol edilecektir.

Sağlıcakla kalın.

WhatsApp Hızlı İletişim