Diş ve Diş Eti Hastalıkları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Diş ve Diş Eti Hastalıkları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

DİŞ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Temel neden bakteri plağıdır. Bunun dışında aşırı sigara, alkol ve tütün mamulleri tüketimi, kullanılan ilaçlar, stres, yetersiz beslenme gibi unsurlarda diş ve diş eti rahatsızlığı için birer sebeptir. Bu sebeplerin ortadan kaldırılması diş ve diş eti sağlığı hususunda kişilere fayda sağlayacaktır.

  • Sigara

Sigara vücudumuz için bilinen bütün zararlarının yanı sıra ağız ve diş sağlığı içinde oldukça zararlı bir alışkanlıktır. Sigara kullanımı ağzı ve diş sağlığı ile ilgili hastalıkları bir diğer adıyla periodontal hastalıkları tetiklemektedir. Ayrıca sigaranın ısısı sebebiyle ağız içinde oluşan iltihap kimi zaman gizlenebilmektedir. Bir nevi iltihabın saklanmasını uygun şartlar sağlamaktadır diyebiliriz. Bu yüzdende iltihabın herhangi bir belirtisi olmadığı takdirde kişi bunun varlığını fark edememektedir.

  • Hamilelik, Ergenlik

Özel dönemlerde vücutta neredeyse bütün hormonlarda yaşanan değişiklikler ağız ve diş bölgesini de etkilemektedir. Bu durumu vücut tepkiler vermektedir. Bu sebeptendir ki bu dönemlerde plak oluşumuna mâni olmak için düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı uygulamaları titizlikle yapılmalıdır. Mâni olunamadıysa derhal vakit kaybı yaşamadan diş hekiminize başvurmalısınız.

  • Vücudun Genelini İlgilendiren Hastalıklar

AIDS, lösemi, diyabet gibi vücudun savunma sistemini hedef alan hastalıklar diş etlerinin durumunu da kötüleştirebilir. Bu tür rahatsızlıkları bulunan kişilerin enfeksiyona çok açık durumda olmaları diş etlerinde oluşacak enfeksiyonlarında çok şiddetli ağrılı olacaktır. Çoğu zamanda kontrol altına alınması da o kadar güçtür.

  • İlaçlar

Anti-depresan ve tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar ağız içindeki dokuları etkileyerek diş etlerinde olumsuz etkiler yapmaktadır.

  • Stres

Stres vücudumuzdaki neredeyse bütün bölgelerde hasar bıraktığı gibi ağız ve diş sağlığı bölgesinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Enfeksiyonlarla mücadeleyi güçleştirmektedir.

  • Yetersiz Beslenme

Bağışıklık sisteminin zayıf kalması yetersiz beslenme sonucunda olmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf kaldığında da vücut enfeksiyonlara açık hale gelmektedir ve enfeksiyonlarla da mücadeleyi zorlaştırır. Ağız ve diş sağlığı hastalıkları da çok ciddi enfeksiyonlardır. Yetersiz beslenilmeye devam edildiği takdirde diş eti iltihabının şiddeti artabilmektedir. Daha da ileri seviyelerde diş kayıpları yaşanabilmektedir.

Sağlıcakla kalın.

WhatsApp Hızlı İletişim